Apr 17, 2014

Kuching Part II (Full)

Hai, thanks for reading my entry.. okay ingat tak haritu aku dah janji nak update pasal kos ke Kuching dan segala2  nya yang berkaitan.. ( Entry I )
Okay firstly, flight ticket.. Harga aku dapat pergi balik ke Kuching RM55.00 seorang. Murah kan?  Now, everyone can fly. Hehe. Air Asia sangat memahami. Nak dapatkan harga tiket macam tu kena lah tahu bila air asia buat promo. Korang subscribe la xpon sign up untuk selalu dapat update bila Air Asia promo.

Okay. Settle tiket flight kita update pasal penginapan. Kitorang prefer homestay pasal datang dengan family.  Kitorang dah buat pengiraan kalau hotel macam rugi balik. So, homestay is the best choice. Untuk penginapan 4hari 4 malam termasuk dengan sewa van dan tour guide , kos = RM 1,800.00. So, kos untuk satu keluarga (14 orang), 1800/14= RM128.57 seorang. Tak ker murah bila pergi beramai2 dan saling kongsi mengongsi? $_$. Okay cuba total up seorang : tiket flight 55 + 128.57 = RM 183.57 (4 hari 4 malam).. wow! Jimat! Hee. sebab tu the more the merrier! Truly. Indeed!! ;) Hehe...  







Okay. Itu belum masuk lagi bab makanan kan? Kalau hal makanan korang bolehlah buat pengiraan sendiri. Tapi harga dia okay macam di Semenanjung. Standard price. Contoh kalau macam Laksa Sarawak RM4-5.. Tapi kalau makan dekat waterfront a bit expensive around RM 7.00++ Sebab kat waterfront tempat semua pelancong kira macam wajib pergi! Iye lah nak tengok view Kuching from waterfront.. Cenggitu lahhh ;D Pastu makanan yang lain mesti try dan aku rekomen adalah ayam pansuh, tebaloi (some said tabaloi), pastu makan kat hotspot (seafood murah2) area waterfront jugak. Hah satu lagi mee kolok. Dan paling aku suggest kan adalah pisang goreng cheese! Rasa nak nangis sebab tak bawak balik tapaw.. Macam tahan plak rasa 2-3 hari..  -.-'  


Jom tengok makanan yang best2 ! :)



This is Ayam pansuh.. Sedapnya makk aii.. Sorang boleh habis! ^^


Hey, Lobster (entry lepas dah update juga) He..


Prawn Lovers! Me ^^ ^^

Ikan segar bugar.. Besar pulaaaa.. 

Apa eyh nama kuih ni? Lupe plak -.-



Bubur special. Telur padi

      


This is I loike verrrryy mucchhhh.. Pisang Goreng Cheese! Please nak lagiiiiii :'(



Antara restoran yang sempat snap gambar.. (Pergi taw) hehe.









  Okay. haritu first entry tak citer habis kan mana tempat yang aku pergi kan? Banyak terlepas pandang pasal kalut2 dan dah janji nak buat second entry? Tak gitu? Kih kih.. Sekarang tengah refresh balik pasal dah almost 4 weeks dah balik dari Kuching.. Hihihi..   -.-'


Okay.. rasa bila dah tengok gambar2 semua dah dapat refresh balik suma.. Hihi.  Antara tempat first and foremost adalah Pulau Santubong, yeahh. Kat situ pergi tengahari panasnya makk aiii,, membahang!







Lepas itu tengahari pergi Dun Undangan Negeri Sarwak untuk ambil bambar. Then kitorang request kat driver nak oergi tempat yang tak berapa panas so kitorang dapat ke Muzium Kuching. Kat sini kitorang duduk lama jugak oasal sejukk.. Hehe. Kiranya kitorang duduk dan jamak solat zohor ngan asar siap2. Lagipun kat sana waktu solat masuk awal lebih kurang 1jam awal dari semenanjung. Lepas ambil gambar apa yang patut dekat muzium Kuching, terus ke Waterfront. Kat situ lepak lama jugak pasal nak tunggu naik boat dalam pukul 6. Kitorang sampai around pukul 5pm. Then tak membuang masa disitu, gambar harus diambil. Pastu jalan2 area waterfront, adalah seorang lelaki ini menyanyi. Menghiburkan jugak la pelancong dan orang yang lalu lalang di situ. Paling menghiburkan aku masa anak menakan aku ni haa. Semangat nyanyi sekali. Tapi too bad, video tak bley nak upload, line slow maybeeee -.-





        



Muzium Kuching









DUN Sarawak

Keindahan di Waterfront 












Semua orang ingat diorang ni twins! But actually cousin :)




 




  Keesokannya tourguide dah pesan esok awal2 keluar untuk pergi ke Pasar Serikin.( link entry 1). Then hari berikutnya dan bila2 lah harinya 4 hari kat situ pon bley lupa.. Yang penting tengoklah gambar kat bawah yer, so that aku tak tertinggal nak update tempat yang aku pergi rather than aku cakap banyak then korang macam zzzzzzzzzzz punya blogger! Haip haipp.. Jangan cenggitu eyk.. Kih kih..
Jenuh kalau nak update day by day pergi nak2 satu hari itu pergi bukan 2-3 tempat ja tapi lebih dari 5 tempat sehari.. Hihihihihihihi..

Pasar Serikin



Taman Buaya



Style tak picture nih? Hee









Tempat mesti pergi! :)









Tempat buat Pasu 






Crystal Shopppppppppppppppp! ^__^


Yeahh.. Pearl!


Pasar Satok




Seriuss sedap! Dah makan xsempat snap pict! banner pon jadi la k ^_^


Random Picture!






 Kat Airport 





 Eh!. Selfie pulaaaaaa :P


















4 comments:

  1. bestnya tengok lobster ..ikan..udang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. tu la.. tengok gambar, nak lagiiii..

      =)

      Delete
  2. dapnye makan..
    yg merah tu...suka jugak makan..pon lupa ape nama dier..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, haritu tak makan, family yang makan..
      Eh, sedap ke? Ok nanti kena try.. Hihi..

      Delete