Apr 11, 2013

Pointer ke IPTA - Lepasan Matrikulasi Part II

Kali ini spesel aku buat untuk adik-adik, kawan-kawan, adik kepada kawan-kawan, ibu bapa yang mempunyai anak-anak lepasan dari matrikulasi dan juga sesiapa sahaja yang ingin mendapat info tentang ini. Memandangkan rating Pointer ke UKM-Bagi Lepasan Matrikulasi telah meningkatkan pengunjung yang view dan singgah di blog ini. Tengs <3 all 
TERHARU -_-'


Aku terpanggil untuk menulis lagi. Walaupun sibuk mengejar dateline hantar tesis pada penyelia aku hujung APRIL ini, mana nak studi midterm 3-4 paper bagai, assignment plus presentation dan mana nak mengundi lagi,  OPPPSSS, hemoih sungguh ! Itulah hakikat menjadi seorang pelajar. Siapa cakap pelajar ni bangun,tidur,makan,studi je. Macam2 die wat okey.. :)
Berprogram, berekreasi petang-petang, bagi yang aktif maybe bersukan atau beruniform, join usrah, meeting sini meeting sana bz mengalahkan yb.hehe >>> masing-masing ada tahap 'kebizian' masing-masing kan.. Hamboihh.. >__<

Maaf..Maaf.. Kalau merosakkan bahasa atau mencampur adukkan bahasa. As long as I can write!  Nobody can't stop me except HIM. . :)


    :::::: Let we go to several ipta's in Malaysia :::::: 



UM

UITM

UMS
UTHM

UMK



mana ipta-ipta lain seperti UPM, UTEM, UPSI, USM, USIM, UTM, UNIMAS, UNIMAP, UMT dan LAIN-LAIN??



Aku tak larat lah nak upload semua. Lagipun kasik up sikit blog ini sebagai blog yang berinformasi. :D

 Ape? Korang nak jugak. Okey. Aku baik hati tapi dengan syarat. Ala, takkan kedekut kot nak bagi. Bukan masalah kedekut ke idak, memang aku nak bagi, caranya, TANPA BAYARAN! Cuma perlu klik 'like' dekat blog ni dan follow other steps :)



Syarat-syarat jika mahu keseluruhan pointer 

untuk kemasukan IPTA




             1. Follow blog ini  :)
2. Like page  hemoih sungguh





3. Tinggalkan emel anda di ruang komen untuk ENTRY INI atau page hemoih sungguh   
Contoh : Saya mahu  informasi tentang kemasukan ke SEMUA IPTA di Malaysia

 bagi lepasan matrikulasi

emel saya : bufyachik19@gmail.com


THEN,

 Aku akan hantar info kemasukan IPTA bagi lepasan matrikulasi setelah kesemua yang diatas telah korang lakukan DENGAN JAYANYA. Jika aku tak reply lebih kurang 5 hari dari tarikh korang buat semua ini, sila emel aku di bufyachik19@gmail.com atau pm di page bufy hemoih iaitu achik! supaya aku alert :)



 Selamat mendapatkan informasi yang berguna dan membuat pemilihan   yang tepat untuk ke destinasi IPTA yang menjadi harapan :)




Sebelum itu, gambar di bawah ini merupakan sebilangan pelajar lepasan matrikulasi yang kurang bernasib baik.




:(




So, harap adik-adik membuat pilihan yang tepat yer...

gentle reminder: 


Last but not least, I will emel if the person comment, inbox not later than 

31st Dec 13.


So, after that date, u can ask the others that I already gave.. Thanks~

pesanan : Sama juga, entry kali ini pun pasal kemasukan pointer, tetapi lebih umum iaitu ke seluruh IPTA. Cuma aku harap, adik-adik tahu bahawa ini kemasukan sesi 4-5 tahun lepas punya. So, sekarang kebarangkalian untuk dapat kos yang diminta itu 50-50. Jika adik-adik pngk 4 flat pon kadang-kadang tidak dapat kos yang dihajati untuk pilihan pertama. Time aku dulu, ada 8 pilihan. Kos yang aku ambik sekarang merupakan pilihan yang ke-3. Okey laa kan.. Top 3 . Haha. Again, aku nak tekankan, ini kemasukan sesi 4-5 tahun lepas. Jadi, ianya hanyalah boleh dijadikan sebagai panduan adik-adik. 


Regards:
cekelatmanih a.k.a bufy achik


47 comments:

  1. agak2 yang gagal ke ipta tu kenapa ya? pointer agak ok je.

    ReplyDelete
  2. kalau yg kemasukan ini sesi 4-5 tahun lepas.. kalau pointer adik agak okay, mungkin dari segi masalah:

    1. kos yag dipilih (demanding course)
    2. salah isi borang / tak lengkap
    3. lain-lain.

    Apa2pun, masih ada sesi rayuan kan? Semoga berjaya. InsyaAllah kalau ada rezeki :)

    ReplyDelete
  3. dgr2 budak PDT (DUA TAHUN) agak sukar untuk masuk ke u..betul ke...sedih.....sy bru sem 3 kt mtrik melaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang cutting pointer makin tinggi dik.. kwn2 akak pdt dulu, alhamdulillah ok.. ada yg kat ukm, dan umt.. apa2 pun, teruskan usaha dan jaga pointer baik2.. gd luck :)

      Delete
    2. saya nak tahu informasi kemasukan semua ipta lepasan matrik tau.

      Delete
  4. boleh drop emel kat sini? atau inbox emel awk di page sy.. :)

    ReplyDelete
  5. kalau pointer pspm 1 tak okay berbaloi ke saya mohon pdt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau adik rasa pointer adik tak okay, cuba mntak pndapat lecturer or kaunselor matriks.. rasanya mereka lebih arif.. Bagi akak, pdt ke pst ke, yg penting adik nak belajar sungguh2 n tingkstkan pointer.. Cuma kalau pdt lambat masuk 1 tahun je kn.. gd luck :)

      Delete
  6. Assalamualaikum kak. saya nak minta senarai untuk UKM boleh? Hehe :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. yg ukm akak da wt special entry.. :)
      boleh view kt sini..

      http://cekelatmanih.blogspot.com/2013/03/pointer-ke-ukm-bagi-lepasan-matrikulasi.html

      Delete
  7. salam kak,, sy nk minx info pointer ke semua ipta ,, especially UTM..hope akk dpt tlg sgt2 ,,
    emel sy,,, Fatin_afiqah001@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Fatin_Afiqah001@yahoo.com.. sile reply segera,, tq ;)))

    ReplyDelete
  9. Just in case, if anyone forget, follow the blog, and like the page..
    Then, i'l give the 'Pointer ke IPTA' lepasan Matrikulasi Part II'..
    I use Win Win Situation..

    Any inquiries, can inbox on my page... tq :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,akak !! Sy tertarik dengan entri akak nie..Boleh tak adik mahu share information kemasukan pointer ini ke dalam blogger adik. One more question nak tanya,kemasukan bgi program Uitm untuk course Seni bina landskap,Seni Bina Dalaman,Ukur Bahan,Sains Geomatik dan sains ukur,Pengurusan Hartanah,Sains seni bina,Ukur bangunan berape erk akak?? Mcm mane pulak dengan course tr'sebut di Utm,skudai johor,UPM serdang pulak yea..Mohon pencerahan dari akak ttg course tr'sebut.

    ReplyDelete
  11. Saya dah follow blogger akak and like page akak dkt fb..mohon akak membantu saya mengenai pointer kemasukan untuk course tersebut..Termasuk jugak dengan UIA.Tq

    ReplyDelete
  12. Emelkan kepada saya Ar.Doktormidi_arkitekstudio@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum akak.. bole tak nak info untuk sume ipta.. emel saya animeminimon@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. Salam akak. Bolh x email saya pointer semua ipta ^^ kalo ada yg terbaru pon tolong email saya.. dkt azlina2pm@yahoo.com . Tq

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum, kak, bole emailkan sya pointer semua ipta yg trbaru bagi lepasan matrikulasi. Email sya (ibnuhanoin95@rocketmail.com) . Syukran. :)

    ReplyDelete
  16. Salam, mintak tolong link untuk part 3 boleh? sscloudstrifey@gmail.com . =)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum akak,bole tolong emailkan saya pointer semua ipta bg lepasan matrikulasi?Nie email saya :reasha_juq1603@yahoo.com.Terima Kasih. :D

    ReplyDelete
  18. nashmazlan@gmail.com

    tolong emailkan saya pointer semua ipta bg lepasan matrikulasi?
    especially UTM and UPM thank u :D

    ReplyDelete
  19. Please read this entry for further details:

    http://cekelatmanih.blogspot.com/2014/06/ramai-yang-minta-pointer-ke-ipta.html

    thanks :)

    ReplyDelete
  20. bole tolong emailkan saya pointer semua ipta bg lepasan matrikulasi? montriboon.mb@gmail.com thnk

    ReplyDelete
  21. Dear All,
    Ini link pointer FULL yang dah diupdated.

    http://cekelatmanih.blogspot.com/2014/08/pointer-keseluruhan-ke-ipta-lepasan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak saya nak pointer bagi lepasan diploma poli yang masuk degree IPTA.. Please.. Kindly requested.... :) :). :)

      Delete
  22. Salam..boleh tlg emailkan pointer ipta semua ipta bagi lepasan matrikulasi ke ccc_frenz@yahoo.com tq..semoga allah membalas jasa cik..

    ReplyDelete
  23. salam,
    boleh bantu kak dgn mghantar email pointer semua ipta bg lepasa matrikulasi ke heeda5252@yahoo.com
    termakasih..

    ReplyDelete
  24. salam akak tlg emailkan semua pointer ipta...saya py email farah_angel96@rocketmail.com

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum sis. Nak mintak tolong sgt2 emailkan semua pointer ipta... especially utm, upm, ukm dengan upsi. Thanks sis �� mfyorishie@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. Akak, saya nak minta pendapat akak mengenai pemilihan kos yang bersesuaian dengan pointer saya ? Harap akak boleh bantu. Ni email saya : schaahmad68@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. salam akak sy nak senarai semua pointer ipta..email hani_amirshah@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. Akak saya nak senarai semua pointer ipta , harap akak dapat bantu, terima kasih
    Email : www.chelizblue@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Hi semua.. please check entry yang latest \9tak berapa nak latest..)hehe.. dah update entry tuk semua kemasukan ipta Full.. Rajin search k.. :)

    - bufy achik -

    ReplyDelete
  30. salam kak nak senarai semua pointer ipta bagi lepasan matrik
    email : sitiwawa07@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Korang semua.. entry full dah lama ada.. rajin scroll ye.. nah link akak bufy achik kasikk .. Hiksss

    http://cekelatmanih.blogspot.my/2014/08/pointer-keseluruhan-ke-ipta-lepasan.html

    ReplyDelete
  32. Salam saya nak senarai pointer semua ipta for lepasan matrikulasi ye
    amiramurad20@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. as salam kak..sy nak senarai pointer semua ipta untuk lepasan matrik sesi 15/16 boleh tak shahirah44@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. saya mahu informasi kemasukan ke IPTA sepasan ke matrikulasi

    Email: amirutoo@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Salam saya nak senarai pointer semua ipta for lepasan matrikulasi ye
    tasya_fairly98@yahoo.com


    Reply

    ReplyDelete
  36. Salam, sis saya nak pointer untuk unimap boleh?
    Iqasyafiqa98@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. Salam, sis saya nak pointer untuk unimap boleh?
    Iqasyafiqa98@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Email kmsukn ipta utk sume skli. Alihkan logo ckt klu blh. Xnmpk yg kos sye. fadliy1@gmail.com

    ReplyDelete
  39. emailkn at cni emanyem@yahoo.com Nk yg unisza dan umt. Dgn sume ipta yg lain

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum, sis saya nak pointer untuk unimap boleh?
    Email:nura70685@gmail.com

    ReplyDelete