Aug 5, 2013

Kuih raya tak payah guna ketuhar

Hi Hi.. Dah prepare semua ke? Maksud aku persiapan raya. From head to toe? Aku raya tahun ni biasa je. Baju sepasang. Kasut guna yang mana ada ja. Kuih raya? Ini lah nak cakap. Aku kan dok umah bujang, so mana nak carik oven bagai. Tetapi semangat berkobar-kobar nak buat kuih raya tu still ada. Hehe. Ye la. Sebelum ni, balik kampung paling lewat pun seminggu sebelum raya. Tahun ni, lusa nak raya, petang ni baru balik. Sampai di rumah tercinta korang agak-agak sendiri lah kaan. Mesti paling cepat pon lepas maghrib. Tu kalau tak jam, mau jam roti kaya strawberi bla bla bla.. Korang cuma square kan jumlah jam. Misal kata, dari kl-penang 5 jam x 2 = 10 jam. Aku pernah mengalami time SESAK macam tu. plus, bawak kereta manual.. Huyyo.. Mencabar ! 

Ok hemoih. Aku nak cakap pasal kuih raya. Boleh plak cakap pasal jammed! Hoho. Nak tahu tak kuih raya apa tak payah guna oven? Meh aku senaraikan. (Yang aku tahu dan pernah buat)


1. London Kurma ( Macam almond london cuma korang gantikan badam dengan kurma, then letak coklat n tabur serbuk badam/etc)

2. Cornflakes coklat (Letak cornflakes dalam cup dan letak coklat yang telah dicairkan atas cornfalkes tersebut.

3. Simpul kasih

4. popia square (Ok, ni aku yang namakan, haha!)

5. Badam hiris marvellous ( Ni pon sama)


Untuk tahun ni, aku dan kak aku buat no. 3-5 je. Nak buat no.2,  cornflakes tertinggal kat kampung. Dah beli, boleh tinggal plak lah kan. untuk no. 1, kurma tahun ni tak dapat sekotak besar laa. Hihihi..







                                                                  Kuih no. 4 (popia square) :P


                                                         
                                                        simpul kasih in making



                                                     
                                                          simpul kasih >.<


                                                         bungkus (simpan dalam peti ais)


Huyyo.. Frozen u oll. kitorang buat banyak. Boleh makan sebulan rasa. Ngeh ngeh. Yang dah goreng yang no. 4, t gambar menyusul. Kalau sempat hupdate >..< Ye la, nak bawak balik rumah lagi, pastu nak bagi kat penyelia aku jugak, insyaAllah. Plus, hakak aku nak bagi kat 'kawan' dia lagi pasal mak dia nak bagi kek :P Kira tukar-tukar la...
Aku? Nak jugak bagi kat 'kawan' aku. Nanti lah, lepas raya. Btw, simpul kasih tak goreng lagi, so hari ini kena bertungkus-lumus lah kan. Esok dah nak balik kampung! Yehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.





K, bye, salam hemoih dan hati2 balik kampung semua. :D

No comments:

Post a Comment