Mar 14, 2013

Warna & Personaliti ANDA ?


Warna ialah sifat cahaya yang ditentukan oleh panjang gelombang (atau oleh kandungannya sebagai paduan untuk beberapa panjang gelombang). Julat panjang gelombang nampak untuk cahaya dikenali sebagai spektrum nampak , atau dengan mudah sahaja sebagai spektrum.
Istilah warna boleh juga merujuk kepada sifat objek-objek atau bahan-bahan yang ditentukan oleh jenis panjang gelombang yang dipantul, dihantar, atau dipancar. Biasanya, hanya ciri-ciri kandungan cahaya yang dapat dikesan oleh manusia diambil kira dan oleh itu, warna juga boleh dianggap sebagai satu fenomena psikologi. Pengolahan berbagai-bagai kegunaan istilah ini merupakan tugas utama falsafah semasa.
Oleh sebab persepsi warna berasal daripada kepekaan sel kon dalam retina yang berbeza-beza terhadap bahagian-bahagian spektrum yang berlainan, warna boleh ditakrifkan melalui tahap perangsangan sel-sel itu oleh panjang gelombang cahaya. Fisiologi warna dibincangkan di bawah. ;)
Sains warna kadang-kadang dipanggil kromatik dan termasuk persepsi warna oleh mata dan otak manusia, asal warna dalam bahan-bahan, teori warna dalam bidang seni, serta fizik sinaran elektromagnet dalam julat nampak (iaitu, apa yang kita biasa merujuk dengan mudah sebagai cahaya). Sebagai fenomena persepsi, warna seakan-akan pic dalam pendengaran, walaupun mekanisme-mekanisme pengamatan nada amat berbeza.

Wah.. Wah.. Bukan main  ilmiah + skema entry awal aku. Ya iya lah. En. Wiki yang membantu. Ahaks >..<
Setiap orang pasti ada warna kegemaran kan? Tak kisah la sama ada warna itu kusam, pudar, terang, dan sebagainya. Pendek kata, panjang tak kata apa ka?  setiap orang ada persepsi dan mungkin skala nilai bagi warna-warna tertentu. Sebelum aku pergi lebih lanjut,
korang ingat tak dolu-dolu masa kat sekolah, ada ambil subjek Pendidikan Seni kan? Ala.. Yaang belajar warna primer, sekunder, dan tertier tuh.
Masih ingat lagi tak?

Just nak bagi gambaran. Rasa-rasanya masih ingat lagi agaknya. Good ! Mari kita lihat warna beserta personaliti anda ~ Yieeeeehaaaaaaaaa~
    • PUTIH           - sopan santun, peramah, dan juga baik hati serta elok pekertinya ^_^
    • KUNING        - tabah dalam mengharungi setiap cabaran, 'fresh ideas'
    • MERAH        - Berani rasanya semua orang tahu kan~, TETAPI emosional 8|
    • COKLAT       - katanya bersifat keibuan, takut untuk buat kesalahan. Yer ker? >..<
    • BIRU            - SETIA pada pasangan, ikhlas, jujur dalam segala tindakan, Nice kan  ;D
    • KELABU      - Suka mengalah dan rendah diri. Kalau orang tu tinggi camne?  poyo lak ^..^
    • HITAM         - Nampak kemas iklan Rain. Suka dipengaruhi, suka menyendiri. =O
    • PINK           - Seringkali, selalu, acapkali > berprasangka buruk dan perfectionist 
    • UNGU         - Tidak suka diperintah, pemurah. 
    • HIJAU         - Seorang yang bersifat sabar disamping mempunyai pendirian yang tetap, teguh !
    • JINGGA      - Bertanggungjawab , susah mempercayai kawan tetapi senang mempercayai sahabat!

Last but not least, tak payah nak percaya sangat benda ni semua. Nonsense plak aku nih. Haha. Takde lah! Kang tak bagitau, satgi mai ada kes saman-menyaman kononnya saya mempercayai blog cekelatmanih yang hemoih ni. Haha. Korang cuma perlu buat pelarasan dengan diri korang. Rasa sesuai tak? Kalau rasa sesuai, boleh ambil sebagai rujukan yang simple. Kalau tak, boleh jadikan sebagai sempadan. :)
Hurm. Tapi kalau ikutkan 'aura'. Jangan kata aku nak buat MLM pulakk! Adehh. Dulu, time aku kat mrsm di utara sana, Cikgu Fizik aku buat eksperimen berdasarkan warna. Kira macam kalau hampa buat demo eksperimen ini, hampa akan tahu la warna aura hampa yang sebenaq. Gittuuuhhh..
bIRU
PUTIh
hIJAU
PINk

 Warna tak banyak, ada 4 je dalam demo tuh. Cara-caranya mudah je. Depakan tangan anda.

Mohon jangan tiru aksi hero! Just nak tunjuk cara tangan didepakan
Awas yer kalau ada kes >...<

Kawan-kawan yang ada boleh tolong anda. Untuk demo ini, perlukan tiga orang sekurang-kurangnya termasuk ANDA !

Then, 2 orang kawan anda mestilah berada bersebelahan di kiri dan kanan anda masing-masing. 
REMEMBER~
Pada tangan kedua-dua kawan anda mestilah mempunyai 2 warna yang berbeza-beza (hanya 4 warna di atas)
Tak kisah la, nak pegang apa pon. Paling senang kertas yang bewarna dironyok-ronyokkan. 
STEP, seterusnya, kedua-dua kawan anda tadi mestilah memasukkan kertas yang dironyok dalam genggaman anda. Selepas itu, mereka menarik tangan anda menggunakan daya yang sama!

Acaner tu? Korang boleh letak piawaian (konon) , penghadang @ paling mudah aplikasikan konsep fizik dan matematik yang anda telah pelajari okey :D
KEPUTUSANNYA : Warna yang anda peroleh adalah daya yang membuatkan anda lebih terdorong ke arahnya. ;)



Selamat Mencuba!
Aku dah tahu warna aura aku. Warna yang susuai untuk gegurl dan boboiboy. =P
 Anda bagaimana? Selamat Mencuba ;D
Macam iklan plak aehhh~ 

Sungguh IKLAN ~ Pomot Astro Warna

~ Pasti menggeletek anda ~
Tak kering Gusi. DIJAMIN ! 

# Kebanyakan gambar adalah ilustrasi semata-mata
## Harap semua dapat memahami
### 3 13 13. Save the date~

#### Keep with cekelatmanih for more updates :D

No comments:

Post a Comment