Oct 5, 2014

Diy: Shawl dan dress

Hye!
2-3 weeks lepas pergi wedding coursemate, jyeahh.. First time kita jahit bunga kat tudung.. Masa sekolah dulu pernah dah gunting tudung, jahit sendiri. I set a trend taw mase sekolah menengah dulu (lower form)..  Belajar dari kakak.. Mesti lah nak jadik lain dari yang lain.. Keh Keh. 
Ok.. Itu Masa sekolah.. Baru2 Ni pergi wedding kawan, xsangka dapat jahit tudung sendiri. Mak achik langsung tak percaya. Ok lah Mak.. Kita taw tangan kita tak kreatif, tapi kalau setakat buat tudung tu, anak Mak ni boleh laaahh.. Bakat terpendam taw..  


Ni laaahhh.. Kawan2 kita.. Pengantin dah boleh agak kot yang mane?  ^__^

Hah.. Ni lahh.. Tudung yang fully buat SendIri.. 

Hampar seluas2nya shawl halfmoon (yang tak berapa halfmoon lah cheq ghasa -.-)





Start dah nak jahit bunga.. Pi beli and match sendiri.. 
Agak2 ok taakk? Ok kot untuk first trial shawl nii.. Hihi

Dress   peplum tahun lepas.. Actually kosong je kat hujung tangaN, tambah bunga lebih dari Tudung tu letak kat baju..
Soo, itulah transformasi dress Dan shawl yang dibuat.. Agak qenyah (susah) nak jahit, sebab dah custom made kan.. Takde mesin jahit, pastu seharian dok mengadap tudung tu.. Sampai lah berjaya (jadi kan shawl ?) hehe.. Yang jadik qenyah pasal aku ni tak berapa nak kreatif sangat. Mulalah fikir yang overdosed padahal benda simple je kan? Simple ko kataaaa? Ok *pengsan . 

-.-'


Ok.. nih lengan baju dress (peplum) tuhh.. Try susun mana yang nampak menarikkk tertarik.. Last jadik camne? Scroll kat bawah, nanti nampak lah hasilnyaaaaaaaaa... gittoooooooo... 

Actually, Kita tak bape suka pakai baju ni, sebab nampak kita demok.. Tapii, kain dia sedap pakai.. cotton kan.. ^_^

Plus, kita ikut tema, so pakai lah dress ni jugak.. Tak larat dah nak beli banyak2.. Benda dah ada, jangan membaziaqqqqq... Lullllllss






Acah2 candid... -.-'









Buat Masa ni, buat sendiri je dulu, belum jual.. Banyak lagi yang perlu dipelajari sebelum nak komersialkan .. Cewwaahh.. *tinggi angan2 :-P
K bye, seLaMat mencuba yaa..
~ Salam Aidiladha ~

10 comments:

  1. Wahh cantek2.. ada bakat terpendam ni, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee yeke? Thank you.. nanti kalau kita dah komersial kan, jgn lupa beli taw.. *tinggi angan2 kite.. hiks ^_^

      Delete
  2. cantik lah shawl tu...warna pun sweet..pandai jahit sendiri..sis JM pun pakai shawl tai beli je RM25 sepasang..nk jahit sendiri tapi x terjahit...malas tul..walhal kat umah dh beli mesin industri tu huhuh

    psstt : org yg pakai shawl jahit sendiri tu pun sweet lahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Susah jgak jahit.. Sbb xde mesin kan.. Plus bukan kreatip sgt.. Huu.. Best lah.. Nnti ingt nk beli jgk mesin industri.. Sng sikit nak jahit kan.. Pssstt.. Ye ke sis JM? Hehe.. Akak pn suwweett lah sgt.. >_<

      Delete
  3. Okla tu..Menjadi jugak.. Takpe, praktis make perfect... Rajin2 praktis.. ^_^
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Kan kak? Bila jahit sendiri rse puas hati.. Walaupun hasil sy xde la gah sgt tp kepuasan tu rse la.. Hee.. Akak xpe.. Dh mahir jahit dah.. Tak nak buat kelas ke? Hihi B-)

      Delete
  4. cantik! mana tahu lepas ni, terus terjebak dalam bidang tu kan.. ada bakat kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, tq ros.. Aah.. Minat tu Dh ade, cuma kena asah lg bakat.. Plus komitmen yg tggi perlu ade.. ;-)

      Delete
  5. cantik..kalau upah tu dah berapa dah kene caj nya kan..

    ReplyDelete